torstai 17. heinäkuuta 2008

Älykääpiön roskaa

Matkustin lasteni kera syntymäkaupunkiini. Kuinka ollakaan, tuli lähtiessä kiire, josta syystä päätin viedä roskapussit, yhden biojätepussin ja yhden pakkausjätepussin, matkan varrella olevaan roskikseen oman taloyhtiöni roskiksen sijaan. Tämä siksi, että taloyhtiön roskalaatikot ovat väärässä suunnassa matkareittiin nähden ja hieman kaukana. Totta puhuakseni meillä ei ollut varsinaista kiirettä, koska juna oli, kuinka ollakaan, 25 minuuttia myöhässä, ja paikallisbusseja kulki rautatieaseman suuntaan riittävän usein. Mutta sitähän minä en tiennyt, joten varauduin siihen, että kiire tulisi. Tämä myös siksi, että myöhästymisestä on parisuhdetta koetellut karvas kokemus kuuden vuoden takaa, mistä syystä koitan nykyään välttää liian tiukat aikataulut.

Joka tapauksessa päätin siis viedä roskapussit naapuritalon roskamiiluihin, jotka, ollen Moolokin kita-tyyppisiä kuiluja, näin kesäaikaan tuottavat vähemmän miellyttävän arominsa lähiympäristöön.

Tapahtui sitten niin, että juuri saatettuani pussit onnellisesti viimeiselle matkalleen - mikä matka tosin lie aivan liian pitkä muovipussin osalta - porhalsi paikalle talossa ilmeisesti asuva ämmä, joka räyhäsi naama punoittaen. Mitä hän tarkkaan ottaen sanoi, siitä en saanut täysin selvää, mutta erotin meuhkaamisesta ainakin seuraavia avainsanoja: roskis, taloyhtiö ja älykääpiö. Viesti meni kyllä perille: heidän taloyhtiönsä roskikseen ei saisi laittaa roskiaan muut kuin taloyhtiön asunnoissa asuvat ihmiset - tai miksei apinatkin.

Minulla on aina ollut vaikeuksia heittäytyä dialogiin ja luoda toimiva kommunikointikanava satunnaisten ihmisten kanssa ja varsinkin silloin, kun vastapuolella on pelkkään monologiin orientoitunut henkilö. Olin siis sanomatta mitään lukuunottamatta paria kolmea "mitä?" kysymystä, joilla koitin saada ämmää selventämään ilmaisuaan. Kun nämä eivät tehonneet, jatkoin lasten kanssa matkaa.

Varmaankin on niin, että taloyhtiön hallinnoimiin roskasäiliöihin ei saisi ulkopuoliset tuoda roskiaan. En ole kylläkään perillä siitä, minkälainen pykälä ja missä säännöissä tästä asiasta on olemassa. Rikos ei liene silti suuren suuri. Parempi sentään on laittaa ne roskat säiliöön kuin jättää kadulle tai pihaan. Hassuinta tietysti on se, että joku ihan käytännössä viitsii olla roskasäiliöistään niin mustasukkainen, että on valmis nimittelemään ventovieraita ihmisiä älykääpiöiksi, jos nämä erehtyvät roskiaan näihin tuomaan.

Roska-aiheessa nykyaikana olisi paljonkin ruodittavaa, mutta jääköön tältä erää tämän älykääpiön osalta tähän.